Sekolah Di Bari

Sekolah Di Bari

Setelah beberapa tahun menetap dan berkhidmat di Pahang, akhirnya Aki telah pulang ke kampung .

Pada permulaannya, Aki pulang bersendirian kerana anak-anak Aki masih kecil dan Aki tinggalkan mereka bersama keluarga isteri Aki (Wan) di samping keperluan Isteri Aki untuk menjaga orang tuanya yang tidak berapa sihat di Temau.

Sekolah Kebangsaan Bari pada asalnya terletak di dalam Daerah Besut tetapi selepas pemetaan semula, sekolah ini telah diwartakan di bawah jajahan Daerah Setiu, sebuah daerah baru dalam Negeri Terengganu.

Senarai daerah dalam Negeri Terengganu: Kuala Terengganu (termasuk Kuala Nerus), Marang, Dungun, Kemaman, Hulu Terengganu, Besut, Setiu.

Sekolah Bari yang terletak lebih dari 50KM dari Kuala Terengganu tidak menghalang Aki berulang-alik dari rumah.

 

Aki Tumpang Kereta Guru Senior

Aki bernasib baik kerana ketika itu ada seorang guru senior sekampung dengan Aki. Namanya Cikgu Chik bin Long yang tinggal di simpang tiga Losong Haji Mat Shafiee. Aki menumpang kereta beliau dan bayar bulan-bulan sebagai imbuhan menumpangkan Aki.

Cikgu Chik kemudiaan telah berpindah ke beberapa sekolah lain sehinggalah beliau menjadi Guru Besar di Sekolah Kebangsaan Losong, tempat anak-anak Aki bersekolah.

 

bari

Letak  Kampung Bari di dalam peta negeri

 

Cahayamata Ketiga Aki

Lama kelamaan, Aki membawa semua keluarga Aki ke Losong, Kuala Terengganu.

Dengan itu juga, Aki telah dikurniakan cahayamata yang baru dan sungguh comel.

 

scan1010

Anak Aki ke3 ini berposing dalam keadaan duduk

 

scan1011

Anak Aki ini belum pandai berdiri lagi, cuma boleh bergantung pada kerusi.  Beliau agak kepanasan, jadinya tak pakai baju.

 

scan1012

Gambar ini diambil pada tahun 1970 berlatar belakang rumah Aki yang lama. Aki suka kenakan anak-anak Aki dengan pakaian kemas dan moden.

 

 

 

Advertisements

Tags: , ,


%d bloggers like this: